România va avea cam peste un an maximum 20 de case de asigurări de sănătate care "se vor bate să-şi adune clienţii", a declarat ieri Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
Fiecare casă privată va trebui să aibă cel puţin un milion de oameni înscrişi, pentru transferul pacienţilor de la o casă la alta fiind necesar un an, a adăugat Cristian Vlădescu la Forumul Român de Sănătate, organizat de CNAS şi agenţia Mediafax.
În calitate de coautor al proiectului viitoarei legi a sănătăţii, Vlădescu a precizat că acesta are la bază strategia Comisiei prezidenţiale privind sănătatea, dar şi rezultatul unui studiu în care 79 la sută dintre românii cu un venit de peste 3.000 de lei ar fi dispuşi să-şi facă o asigurare privată de sănătate, potrivit Mediafax. Conform lui Vlădescu, crearea caselor private de sănătate s-ar putea încheia într-un an, "dacă am lucra rapid", iar transformarea spitalelor în fundaţii ar putea fi realizată în câteva luni.
"Orice casă de asigurări, publică sau privată, ar putea intra în competiţie pentru asigurările de sănătate. Trebuie îndeplinite câteva condiţii, şi anume să aibă cel puţin un milion de oameni înscrişi şi să aibă avizul CNAS şi al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Scopul asigurărilor private nu este acela de a înlocui o instituţie publică ce merge nemulţumitor cu o instituţie privată care merge nemulţumitor", a mai spus Vlădescu. El a adăugat că transferul persoanelor din sistemul public în cel privat s-ar putea realiza pe parcursul anului 2012. "Este cam ca sistemul de pensii. Întâi se înscriu, iar ceea ce rămâne redistribuim aleator", a mai spus Vlădescu.
Casele nu pot refuza niciun pacient
"Casele private nu vor putea refuza nicio persoană. În plus, casele private de asigurări de sănătate nu vor fi vânzători de poliţe, ci trebuie să dezvolte un m