Probabilitatea ca SUA să intre din nou în recesiune la începutul anului viitor este mai mare de 50% din cauza crizei datoriilor din Europa, potrivit analizelor Federal Reserve San Francisco.
"Prudenţa sugerează că economia americană fragilă nu ar rezista cu uşurinţă turbulenţelor care vin de peste ocean. Un default pe datoriile suverane în Europa ar putea trimite din nou SUA în recesiune", spun economistul Travis Berge şi consultantul în cercetare Oscar Jorda, citaţi de businessweek.com.
Seismul şi tsunamiul din luna martie din Japonia au afectat aprovizionarea industriei auto din America "mult mai mult decât s-a estimat", iar acest lucru a demonstrat cum evenimentele externe pot influenţa economia americană.
Într-o analiză a The New York Times se arată prin ce culoare se poate propaga în SUA criza din zona euro.
Astfel, pe calea comerţului, un "dezastru" economic sau financiar în Europa ar eroda cererea pentru bunurile şi serviciile exportate de SUA. Europa consumă 22% din exporturile americane.
Totodată, criza ar putea eroda cererea pentru exporturile americane la nivel mondial. De asemenea, în cazul în care investitorii vor ocoli euro, moneda va deveni mai ieftină, iar dolarul mai scump, ceea ce face ca produsele SUA să-şi piardă din atractivitate în privinţa preţului.
Bursele, cum s-a demonstrat de multe ori, sunt un canal de propagare a crizei europene, în condiţiile în care panica de pe o bursă se transmite cu uşurinţă pe altă piaţă. De asemenea, problemele din Europa ar afecta veniturile companiilor cu operaţiuni în regiune, ceea ce se va reflecta în scăderea valorii de piaţă a acestora, cu repercusiuni asupra optimismului populaţiei şi implicit a consumului.
Cel mai îngrijorător canal este cel al expunerii la datoria europeană. Băncile americane deţin cantităţi semnificative de datorii franceze, iar băncile franceze