A doua rectificare bugetară pe care o va face Guvernul, cel mai probabil la finele acestei luni, nu face altceva decât să anuleze prima rectificare bugetară de anul acesta, făcută în luna august. Concluzia îi aparţine Consiliul Fiscal, organism creat la cererea expresă a FMI pentru a monitoriza activitatea fiscală a Guvernului şi pentru a emite opinii privind calitatea politicii economice în ansamblu.
"Reamintim că majorarea de cheltuieli din prima rectificare bugetară a fost făcută prin derogare de la Legea Responsabilităţii Fiscal Bugetare, care nu permite majorarea cheltuielilor totale cu ocazia rectificărilor bugetare", precizează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, într-o opinie făcută publică.
"În retrospectivă, Consiliul Fiscal constată că derogarea de la prevederile legale, pe lângă precedentul regretabil creat, s-a dovedit a fi în final inutilă, în contextul în care majorarea cheltuielilor bugetare (exclusiv impactul schemei de stingere <în lanţ> a arieratelor bugetare) de la prima rectificare a fost inversată aproape în totalitate cu ocazia celei de-a doua rectificări", se precizează în opinie.
Practic, în august Guvernul a estimat venituri şi cheltuieli mai mari cu câte circa 3,2 miliarde de lei, pe care acum, prin noua rectificare, le aduce la nivelul iniţial, respectiv la venituri de 179,8 miliarde de lei la bugetul general consolidat şi la cheltuieli de 203,8 miliarde de lei, cu câte 600 de milioane de lei în plus faţă de bugetul iniţial pe 2011.
Mai mult decât atât, membrii Consiliul Fiscal subliniază, că la prima rectificare, din suma totală de 3,2 miliarde de lei adăugată în plus la totalul cheltuielilor suma de 1,8 miliarde de lei "reprezenta o majorare discreţionară a unor capitole de cheltuieli motivată de o estimare mai optimistă a veniturilor anuale la acea dată".
Consiliul aprobă însă politica Guvernulu