Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, în cazul educatoarei Grădiniţei Pocola, Claudia Avram, trimisă în judecată în ianuarie 2011 pentru neglijenţă în serviciu.
Magistraţii au respins recursul formulat de apărătorul educatoarei şi a menţinut în totalitate sentinţa Judecătoriei Beiuş, ca legală şi temeinică, dispunând condamnarea educatoarei la o pedeapsă de 5 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani.
Totodată judecătorii au menţinut şi dispoziţiile magistraţilor beiuşeni, potrivit cărora educatoarea este obligată să plătească despăgubiri civile de 4.306 lei şi 399 de euro, precum şi la daune morale de 60.000 lei, toate în solidar cu grădiniţa. Soluţia dată de Curtea de Apel Oradea este definitivă.
Poate să lucreze!
Condamnarea educatoarei Claudia Avram reprezintă o premieră, cel puţin în judeţul Bihor însă, potrivit juristei Inspectoratului Judeţean Şcolar Bihor, Ramona Bacter, educatoarea îşi va păstra locul de muncă, dacă instanţa nu cere în mod expres încetarea contractului de muncă.
"Depinde ce scrie în hotărârea judecătorească, pe care încă nu am văzut-o. Dacă în hotărâre se specifică "fără executarea profesiei", atunci trebuie să i se desfacă contractul de muncă", a precizat Bacter. Dacă acest lucru nu apare, însă, în sentinţă, Inspectoratul Şcolar nu o va concedia, pentru că nu există un temei legal.
„Orice persoană, chiar condamnată fiind, are dreptul la muncă, drept pe care noi nu putem să îl îngrădim. Nici Statutul Cadrului Didactic nu prevede concedierea persoanelor cu condamnări penale. Spune doar că nu pot ocupa funcţia de cadru didactic pe durata stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală",a declarat jurista ISJ Bihor.
Dosar întors din drum
Educatoarea a fost acuzată că, pe 19 mai 2009, în timpul serviciului fiind, a