Schimbarea guvernului din Atena nu a condus la accelerarea reformelor din Grecia, opozitia sustinand, in continuare, ca nu ar fi de acord cu masurile de austeritate care, pe termen lung, ar conduce la "insanatosirea" economiei tarii.
Acest lucru ii face pe unii analisti sa spuna ca Grecia ar trebui sa renunte la moneda unica europeana, aceasta fiind singura cale prin care economia sa s-ar putea redresa, in cele din urma, si i-ar permite sa-si plateasca datoriile.
Cu toate acestea, noul premier elen, Lucas Papademos, ce are drept misiune obtinerea ajutorului financiar international, pentru a evita prabusirea economiei, spune ca nu are de gand sa iasa din zona euro.
"Apartenenta noastra la euro este garantia stabilitatii monetare si creeaza conditiile necesare pentru o crestere sustenabila. Apartenenta la euro este singura noastra optiune", a spus Papademos.
Prim-ministrul trebuie sa implementeze masurile de austeritate cerute de liderii europeni si de Fondul Monetar International in schimbul unui ajutor financiar de 130 de miliarde de euro, dar si sa supervizeze schimbul obligatiunilor cu maturitate pe termen scurt cu unele cu maturitate pe termen lung, in programul de reducere a datoriilor sale, pana la sfarsitul lunii februarie din 2012.
Insa prioritatea imediata este obtinerea transei de 8 miliarde de euro din imprumutul de 110 miliarde de euro, acordat anul trecut. Banii ar trebui sa ajunga in Grecia pana la mijlocul lunii decembrie, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Negocierile cu detinatorii de obligatiuni incep miercuri, in Frankfurt, Grecia avand in plan sa plateasca 50 de centi pentru fiecare euro pe care guvernul l-a imprumutat prin intermediul planului de salvare. Totusi, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat ca, in cazul in care programul este implement