Autorităţile locale, dar şi membrii Asociaţiei 15 noiembrie 1987 din Braşov au adus ieri un omagiu celor care au avut curajul să strige pentru prima dată în România dictaturii comuniste „Jos Ceauşescu!”. Acţiunile novembriştilor nu se vor opri aici şi au în plan să ducă lecţia de istorie şi în liceele braşovene.
Ziua de 15 noiembrie este una a nostalgiilor, o lecţie de istorie vie. Braşovul nu a uitat-o şi a cinstit-o cu o slujbă de pomenire şi depunere de coroane la troiţa din faţa Spitalului Judeţean. Au trecut 24 ani de când, pe străzile Braşovului, o mână de oameni, muncitori în uzinele Steagul Roşu, au avut curajul să strige pentru prima dată în România dictaturii comuniste „Jos Ceauşescu!”. „În fiecare an, la această dată retrăiesc momentele din 1987. Atunci nu ne-am dat seama prea mult despre ceea ce făceam de fapt. Eu eram acasă şi soţul era în Piaţa Sfatului, când eu aşteptam să vină acasă de la schimbul trei. A venit mai târziu, supărat, dar nu a zis nimic. A doua zi s-a dus jos să cumpere o pâine. L-au luat din lift şi n-am mai ştiut nimic de el două săptămâni”, ne spune una dintre participantele la comemorare.
Revolta s-a declanşat la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă începută în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III, şi continuată a doua zi dimineaţă cu un marş, până în centrul oraşului, în faţa Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român. Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de către mulţimea adunată. Portretul dictatorului Ceauşescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii şi incendiat. A urmat intervenţia brutală a trupelor speciale de securitate, arestările, torturile, anchetările şi deportările.
După ce anul trecut această lecţie de istorie a ajuns în clasele de a VII-a şi a VIII-a din şcolile braşovene, anul acest