Şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (UPU) Oradea şi coordonator al SMURD Bihor, medicul Hadrian Borcea şi-a dedicat întreaga carieră salvării de vieţi. Cel mai apreciat medic orădean spune că acest lucru îi vine natural, din pasiunea pe care o are pentru viaţă şi natură.
Hadrian Borcea (43 ani) face de toate pentru toată lumea, mai puţin pentru sine. Doarme foarte puţin, uneori chiar deloc, pentru a apuca să salveze vieţi şi să-şi ducă la capăt toate proiectele. „Poate dacă deveneam arheolog sau silvicultor, cum visam când eram copil, nu mai avea aceste probleme", spune medicul, cu nostalgie, dar fără regrete. Născut în localitatea bihoreană Aleşd, din părinţi doctori în istorie, Hadrian Borcea s-a mutat la Oradea, pentru ca apoi să plece la facultate la Cluj. Totul pentru pasiunea sa pentru viaţă şi oameni, care l-a determinat să facă medicina. „Până nu am participat, în timpul facultăţii, la un curs ţinut de Raed Arafat, despre medicina de urgenţă, habar nu aveam ce specializare să-mi aleg. Atunci am realizat că medicina de urgenţă e perfectă pentru mine", explică medicul. După acel moment au urmat ani de specializare şi de rezidenţiat, care l-au adus în cele din urmă din nou la Oradea, oraşul său preferat. „Puteam să stau şi în Cluj, dar m-am întors aici, pentru că oraşul acesta e pe sufletul meu", explică Hadrian Borcea.
Aprecierea salvatorului
După 20 de ani dedicaţi medicinei de urgenţă, Hadrian Borcea rămâne la fel de fidel meseriei. Greutăţile medicinei, dar şi obstacolele funcţiei de şef sunt pentru el uşor de trecut cu vederea, cât timp sunt pacienţi care au nevoie de ajutor. „Anul în care am devenit şef al UPU a fost cel mai dificil din toată cariera mea şi asta pentru că eu mă consider coleg al medicilor de la Urgenţe, nu şeful lor. Sunt mai degrabă un coordonator", spune Hadrian Borcea. Şi