Indiferent în ce colţ al planetei s-ar afla, musulmanii cinstesc, aşa cum se cuvine, Kurban Bayram-ul (n.r. în traducere, Sărbătoarea Sacrificiului), una dintre cele mai mari sărbători din religia islamică. După ce şi-au şoptit rugile şi mulţumirile către Divinitate şi au sacrificat, aşa cum o cere ritualul bilbic, un animal, musulmanii petrec, timp de patru zile, în jurul meselor acoperite cu bunătăţi tradiţionale. Indiferent în ce colţ al planetei s-ar afla, musulmanii cinstesc, aşa cum se cuvine, Kurban Bayram-ul (n.r. în traducere, Sărbătoarea Sacrificiului), una dintre cele mai mari sărbători din religia islamică. După ce şi-au şoptit rugile şi mulţumirile către Divinitate şi au sacrificat, aşa cum o cere ritualul bilbic, un animal, musulmanii petrec, timp de patru zile, în jurul meselor acoperite cu bunătăţi tradiţionale.
Ritualul se respectă, cum altfel?, cu sfinţenie, an de an, la fiecare Kurban Bayram, şi în familia soţilor Ali şi Alisia Zaza, care, de ani buni, locuiesc undeva în zona Iancului, din Capitală. El turc, ea româncă, se pregătesc din timp şi cu migală, împreună cu fiul lor Ridvan, pentru marea reuniune de familie.
Fraţi, surori, cumnaţi, nepoţi şi, când se poate, şi părinţi, se adună la ceas de sărbătoare în jurul mesei, întinse tradiţional, chiar pe covorul din sufrageria casei. Îmbrăcaţi elegant sau acoperiţi de veşminte specifice religiei musulmane, toţi au trecut mai întâi pe la moschee pentru a-i mulţumi lui Allah.
Musafirii sunt întâmpinaţi, aşa cum o cere tradiţia, cu dulciuri (bomboane, prăjiturele şi rahat) şi sunt stropiţi cu parfum sau colonie. Cei mai tineri dintre musulmani sărută apoi mâna celor mai în vârstă, primesc bani de la aceştia, după care toată lumea să aşează "turceşte" în jurul bucatelor orientale preparate cu ingrediente aduse chiar de pe malurile Bosforului.
Ciorba de linte uşor condimentată, stropi