Ideea retragerii unui stat din zona euro nu a fost niciodată mai actuală decât în prezent, când un număr tot mai mare de analişti şi şefi de state consideră că o soluţie prin care Grecia şi alte state cu probleme din zona euro pot ieşi din criză este renunţarea la moneda euro. Acest răspuns se loveşte însă de problema că legislaţia europeană nu permite retragerea din uniunea monetară fără ieşirea din uniunea europeană.
Un prim pas în ieşirea din impas a fost făcut de partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată, după ce a adoptat o rezoluţie prin care cere modificarea tratatelor europene pentru a permite statelor să se retragă din zona euro fără a renunţa la statutul de membru al UE, scrie The Wall Street Journal.
Votul, deşi simbolic, poate impulsiona discuţiile referitoare la cum poate fi abordată situaţia unor state precum Grecia. Votul evidenţiază, de asemenea, provocările pe care Merkel, în prezent vocea care dictează răspunsul liderilor europeni la criză, trebuie să le depăşească pentru a păstra loialitatea partidului faţă de politicile sale legate de problemele europene, în contextul în care evoluţia crizei datoriilor din zona euro înspăimântă tot mai tare populaţia.
Criticii programelor de bailout pentru statele cu probleme din zona euro vor modificarea reglementărilor europene astfel încât un membru al zonei euro să poată fi forţat să iasă din uniunea monetară. Merkel respinge această abordare, iar liderii partidului ei au căutat o soluţie de compromis.
Cancelarul, într-un discurs ţinut la o convenţie a partidului său, a descris criza din zona euro ca pe o oportunitate a generaţiei ei de a face progrese uriaşe cu proiectul european. Ea a declarat că Europa trebuie să aibă curajul de a modifica tratatul european şi de a permite sancţiuni automate, mai dure, la încălcarea reglementărilor uniunii monetare. @N_