Numarul cazurilor de cancer este in crestere, iar experti din intreaga lume fac cercetari pentru a descoperi cauzele acestei boli. Dovezile care leaga unii factori de risc de diferite forme de cancer sunt puternice. Este vorba de imbatranirea populatiei (persoanele in varsta au un risc mai mare din cauza imbatranirii celulelor), o alimentatie proasta, fumat, sedentarism.
De asemenea, si alcoolul este un alt factor clar, un studiu recent aratand ca si cantitati mici consumate frecvent - circa 175 de militri de vin zilnic - au marit riscul de cancer la san la femei cu 15%.
Posibili factori de risc, chiar daca au o pondere mai mica decat cei de mai sus, sunt insa multi, iar Daily Mail a cerut parerea unor specialisti pentru a afla si cativa dintre acestia.
1. Bauturile fierbinti
Consumarea ceaiului fierbinte a fost asociata cu un risc crescut de cancer esofagian, in cadrul unui studiu iranian. Comparativ cu ceaiul baut cald (sub65 de grade Celsius), cel fierbinte (65-69 grade) a fost asociat cu un risc dublu de cancer esofagian, iar cel foarte fierbinte (70 grade sau mai mult) cu un risc de opt ori mai mare.
De asemenea, consumarea unui ceai in mai putin de doua minute dupa ce a fost turnat in ceasca a fost asociata cu un risc de cinci ori mai mare, comparativ cu a-l consuma la patru sau mai multe minute dupa ce a fost turnat.
2. Telefoanele mobile
Chiar anul acesta, Organziatia Mondiala a Sanatatii a admis ca utilizarea acestora poate cauza cancer. Mai multe cercetari sugereaza ca folosirea telefoanelor mobile creste riscul dezvoltarii cancerului la creier, iar unii experti sfatuiesc oamenii sa foloseasca frecvent dispozitivele hands free si sa dea SMS-uri mai des in loc sa sune.
Dezbaterile asupra riscului provocat de acestea sunt insa intense si parerile impartite; un alt st