Unii dintre credincioşi spun că icoana ar fi fost pictată de alte mâini decât cele umane, alţii cred că ar fi fost pictată de un pustnic.
De icoana din schitul Piatra Scrisă se leagă numeroase legende. Pictura, găsită în stâncă de către constructorii care au forat tunelul pentru linia ferată Caransebeş-Orşova, stârneşte controverse. Unii susţin că ar fi nefăcută de mână omenească, alţii, că ar fi fost realizată în semn de mulţumire pentru că i-a salvat pe diverşi oameni, aflaţi în situaţii limită pe stâncile din zonă. Istoricii vin cu o altă variantă, cea a existenţei unei peşteri în care un pustnic a pictat icoana.
Icoana a mutat tunelul
Mănăstirea Piatra Scrisă este unul dintre cel mai frumoase aşezăminte monahale din Banatul montan de care sunt legate mai multe legende. Localnicii susţin că la construirea căii ferate Caransebeş-Orşova, la deschiderea tunelului a fost găsită o icoană care reprezenta Sfânta Treime, pictată direct în stâncă. În zonă, oamenii spun şi că icoana nu ar fi făcută de mână omenească. Credincioşii i-au determinat pe constructori să devieze ieşirea tunelului spre Armeniş la câţiva metri înspre apus de icoană. Inginerul Mihlheisen, cel care a condus lucrările, le-a făcut localnicilor pe plac. „După ce i-am spus domnului ober-inginer Mihlheisen, a luat în considerare rugarea noastră, căci la croire a încovoiat tunelul aşa, că iese spre Armeniş cu 4-5 metri spre apus de icoană, ceea ce se vede şi azi", a scris Grigorie Dragomir, primarul de atunci al Armenişului. Cu toate acestea, nimeni nu cunoaşte exact vechimea picturii. Prima menţiune documentară de la Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi", însă, se pare că aşezarea ar fi mult mai veche.
Tradiţii milenare
Unii istorici povestesc că la Armeniş este păstrată una dintre tradiţiile d