Criza financiară agravează şi prelungeşte greutăţile tinerilor care lasă amfiteatrele universitare pentru piaţa muncii. Câteva strategii de acomodare recomandate de experţi americani (care şi-au început cariera în alte vremuri).
Pur teoretic, tinerii pot depăşi barierele economice dacă adoptă o atitudine proactivă şi intuiesc în ce direcţie se îndreaptă cerinţele de pe piaţa muncii. Economist la Universitatea Columbia, Till von Wachter, citat de The Christian Science Monitor, crede că „pe măsură ce piaţa muncii îşi revine, trebuie să fii extrem de vigilent şi de activ, să cauţi permanent acea slujbă mai bună.”
Iată principalele obstacole şi strategiile pe care experţii le recomandă tinerilor:
1. Cresc datoriile pentru studii
În contextul în care studiile nu mai reprezintă lozul obligatoriu câştigător pentru o slujbă bună, costul studiilor continuă să crească. Potrivit unui studiu local, 46% dintre tinerii americani cred că educaţia a devenit o povară financiară, de care nu vor reuşi să scape din cauza şomajului ridicat. Drept cale de ieşire, Earl Wong, consultant financiar din San Diego, sfătuieşte tinerii să îşi ierarhizeze cheltuielile în funcţie de importanţă: „Treceţi-vă scopul principal pe hârtie şi dezvoltaţi-vă un plan.” Wong recomandă aplicaţii online de gestiune a bugetului, disponibile pe site-ul Mint.com.
2. Salariile scad
Efectele recesiunii ar putea dura ani de zile. John Irons, de la Institutul de Politică Economică din Washington, consideră „greşită ideea că lucrurile vor reveni la normal în doi-trei ani după ce economia începe să îşi revină.” Potrivit unui studiu din Canada, durează un deceniu pentru ca tinerii care îşi termină studiile în timpul unei recesiuni să recupereze diferenţa de salarii faţă de cei care au avut norocul să intre pe piaţa muncii în timpul unui boom economic. Soluţia? Canadienii care au reuşit