Datoria publica a Statelor Unite a depasit 15 mii de miliarde de dolari, care echivaleaza cu un grrd de indatorare de 99% din PIB-ul pe anul 2011, au anuntat, joi, oficialii americani.
Potrivit cifrelor publicate de Departamentul de Trezorerie, datoria publica a crescut, doar in ziua de marti, cu 55,8 miliarde de dolari fata de ziua de luni. In tot acest timp, in Congresul SUA au loc dezbateri aprinse pe tema reducerii cheltuielilor publice, informeaza agentia de presa Merco Press.
Potrivit FMI, datoria publica a SUA va ajunge la 100% din PIB pana la sfarsitul anului. Ritmul de imprumut este privit cu ingrijorare de experti, intrucat Washingtonul risca sa ajunga la un nou blocaj.
Datoria guvernului american a crescut constant de la 2 august, data la care republicanii si democratii din Congres au ajuns la un acord privind ridicarea plafonului de indatorare, de la 14.300 de miliarde de dolari la 15.194 de miliarde de dolari, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Trezoreria americana a dat publicitatii aceste cifre cu o saptamana inainte de termenul pana la care Comisia bipartita trebuie sa ajunga la un acord privind reduceri bugetare in valoare de cel putin 1.200 de miliarde de dolari, in urmatorii 10 ani.
Membrii Comisiei se afla, insa, intr-un impas. Democratii insista pentru cresterea taxelor si impozitelor, in timp ce republicanii resping in continuare aceasta solutie. In fata acestei perspective nedorite, un grup bipartit, format din 45 de senatori si 100 de membri ai Camerei Reprezentatilor, au cerut Comisiei sa ajunga la un compromis.
In cazul in care Comisia nu ajunge la un acord pana la 23 noiembrie, Casa Alba va recurge la taieri automate in bugetele tuturor departamentelor si agentiilor guvernamentale.
Datoria publica a Statelor Unite a depasit 15 mii de mil