Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat ocrestere de 28,5% in primele 9 luni din acest an, comparativ cu perioada similaraa anului trecut, ajungand la peste 1 miliard de euro, a declarat joi AntoanetaCurteanu, presedintele AsociatieiSocietatilor Financiare - ALB Romania.
Finantarile de vehicule au totalizat 647,27 milioane euro,in crestere cu 51% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp cefinantarile de echipamente au urcat cu 30%, pana la 265,5 milioane de euro.
Singura categorie care a inregistrat o scadere in perioadaianuarie-septembrie a fost segmentul de real estate, care a totalizatfinantari de 90,08 milioane de euro, cu 16% mai putin decat in intervalul similardin 2010.
"Zona de real estate sufera in continuare, fapt cedenota, printre altele, lipsa proiectelor sustenabile si precautia cu care esteanalizat orice proiect imobiliar in aceasta perioada. Remarcam insa o cresterecare ne ofera optimism in zona de echipamente, dar crestere pe care o putemcorela oarecum cu cresterea din zona productiei industriale din Romania. Suntemoptimisti ca am trecut de minimumul istoric al industriei noastre", a spusCurteanu.
Potrivit Antoanetei Curteanu, finantarile de vehicule reprezinta65% din piata, echipamentele 26%, iar segmentul de real estate 9%.
Cele mai multe finantari au fost accesate de catre companii,96,5% din total, urmate de persoane fizice, 3,1%, in timp ce sectorul de statdetine doar 0,4%.
“Din pacate, statul nu este un client cu potential foartemare pentru piata de leasing, mai ales in conditiile in care doreste o reducerea deficitului bugetar”, a spus Antoaneta Curteanu.
Finantarile de bunuri noi detin 84,1% din piata, iar cele desecond-hand ocupa 15,9%, a mai precizat presedintele ALB.
Curteanu a subliniat ca societatile de leasing din Romanias-