* el a fost obţinut de poetul Musachi Tosaka
Festivalul Internaţional de Poezie "Ronald Gasparic" şi-a desemnat, marţi, câştigătorii, evenimentul derulat la Biblioteca Judeţeană fiind dedicat memoriei tânărului poet ucis, aparent fără motiv, la numai 21 de ani.
Festivalul s-a întors la Brăila la cea de-a 19-a ediţie. Primele patru ediţii au avut loc tot aici, după care următoarele au avut loc la Iaşi, iar cea de anul trecut la Bucureşti.
Marele Premiul "Ronald Gasparic" l-a obţinut japonezul Musachi Tosaka, Premiul "Opera Omnia", pentru întrega operă, l-a obţinut George Anca, iar Premiul "Prima verba", pentru debutul în volum, i-a revenit poetului Aurel Furtună. Pentru a comemora personalitatea celui dispărut au ţinut alocuţiuni scriitori, profesori, publicişti.
Ronald Gasparic a murit la numai 21 de ani, în 1991, când era student în anul III la Universitatea Tehnică din Iaşi. El deja scrisese o operă matură, uimitor de cristalizată, a apreciat scriitorul Vasile Andru, care a concluzionat că Ronald Gasparic avea valoarea unui Labiş şi încă ceva, că el deja spusese tot ce avea de spus şi că dacă ar mai fi trăit s-ar fi repetat. Profesoara Sanda Tănase, cea care a realizat o monografie a vieţii celui comemorat, a prezentat pe scurt opera poetică a tânărului precizând zonele cuprinse de universul spiritual şi poetic: Percepţia universului, Confruntarea cu timpul, Iubirea şi Suferinţa înţelegerii propriului destin.
Scriitorul George Anca a evidenţiat faptul că există o limbă proprie lui Ronald Gasparic şi a îndemnat profesorii şi elevii la o reinterpretare a poeziilor sale, la o cunoaştere profitabilă. Poetul Gheorghe Lupaşcu a povestit amintirile sale de la cenaclul literar "Mihu Dragomir", unde Ronald venea împreună cu tatăl său şi surprindea audienţa cu talentul său de poet remarcabil. Publicistul Dumitru Anghel a realizat o