Marile companii petroliere active pe piaţa locală au primit la începutul acestei săptămâni rapoartele de investigaţie de la Consiliul Concurenţei, riscând în cazul în care se va dovedi că au încălcat reglementările privind concurenţa amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Deşi cel mai aşteptat verdict din partea Consiliului este cel privind o posibilă înţelegere între petrolişti pentru preţul la pompă, rapoartele primite de companiile de profil la începutul acestei săptămâni vizează un alt aspect: cel al retragerii unui tip de carburant de pe piaţă în 2008.
Dacă se va aplica sancţiunea maximă, de 10% din afaceri, Consiliul Concurenţei ar putea colecta de la petrolişti până la 650 de milioane de euro, raportând procentul de 10% (amenda maximă pe care o poate dicta Concurenţa) la afacerile din 2010 raportate de Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL, careul de aşi al pieţei de carburanţi din România.
Consiliul Concurenţei a demarat în anul 2005 o investigaţie pe piaţa carburanţilor, existând suspiciuni că între marii jucători de profil ar putea exista înţelegeri privind stabilirea preţului la pompă. Această investigaţie a fost împărţită în două părţi, pentru una dintre ele existând deja un răspuns al Comisiei Europene. După acest răspuns, Consiliul a trimis companiilor petroliere rapoarte de investigaţie vizând decizia lor de a scoate în 2008 un anumit tip de benzină din piaţă.
"OMV Petrom a primit un raport de investigaţie de la Consiliul Concurenţei cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţă a Eco Premium (benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb). Pretinsa încălcare priveşte o serie de actori importanţi ai pieţei de carburanţi", au precizat reprezentanţii Petrom, care au mai spus că sancţiunile maxime pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Retragerea acestui sortim