De mult timp s-a bănuit că sub crusta de gheaţă a satelitului Europa, care orbitează în jurul planetei Jupiter, se află un ocean cu o adâncime de circa 160 de kilometri unde ar putea exista viaţă, scrie BBC.
Conform unui nou studiu, publicat în revista ştiinţifică Nature, apa lichidă de pe Europa ar exista la circa trei kilometri sub crusta de gheaţă care acoperă toată suprafaţa lunii. Oriunde este apă lichidă, şansele ca să existe şi viaţă, fie ea doar la nivel microscopic (bacterii, microbi) este foarte mare.
Cercetătorii speră în cadrul unei viitoare misiuni spaţialesă poate colecta mostre de pe satelit. Până acum nimeni nu a sperat că s-ar putea recupera mostre de apă din oceanul Europei deoarece s-a crezut că apa lichidă se află la o adâncime de 10 - 30 de kilometri sub crusta de gheaţă a Europei.
Cercetătorii au analizat suprafaţa satelitului Europa mai mulţi ani ani de zile şi au putut să-şi dea seama prin comparaţie cu Antartica cum apar crăpături pe crusta de gheaţă. Gheţarii de pe Pământ ne dau câteva indicii despre ce se întâmplă pe luna de gheaţă a planetei Jupiter.
Glaciologul Martin Siegert de la Universitatea Edinburgh spune că noul studiu arată cum apa de sub crustă topeşte din gheaţă, lucru care face ca la suprafaţă să apară crăpături. "Între crăpături pătrunde apa care îngheaţă, astfel crusta de la suprfaţă este formată din gheaţă mai veche sau mai nouă. Apa care intră în crăpături şi îngheaţă acolo crează denivelări în crustă", explică doctorul Siegert pentru BBC.
Momentan există planuri pentru nişte misiuni NASA - ESA către Jupiter şi lunile sale. În 2009 NASA a anunţat că au început să colaboreze cu ESA pentru Misiunea Europa Jupiter Sistem. Cercetătorii vor ca peste circa 10 ani să poată trimite doi sateliţi în sistemul planetei Jupiter, unul care să orbiteze în jurul Europei, iar celălalt în jurul lunii