Goldman Sachs şi-a creat o reţea de influenţă în Europa. Noii premieri din Grecia şi Italia, dar şi noul director executiv al Băncii Centrale Europene au legături strânse cu gigantul financiar din SUA.
Mario Draghi, italianul abia numit la şefia Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Monti, noul premier italian şi Lucas Papademos, noul şef al Executivului elen, au în comun legăturile cu gigantul financiar american Goldman Sachs. În decursul anilor, banca şi-a format un adevărat „guvern" în Europa, scrie „Le Monde". Reţeaua de influenţă a s-a sedimentat în timp, iar unele legături sunt publice. Altele sunt mai puţin cunoscute.
Cum în orice organizaţie există o ierarhie, în vârf pare a se situa Mario Draghi. Între 2002 şi 2005, el a fost vicepreşedinte pentru Europa al Goldman Sachs. Una dintre sarcinile sale era de a vinde „swap"-uri - instrumentele financiare derivate. Draghi este licenţiat în economie la Institutul de Tehnologie din Massachussetts. A fost responsabil cu privatizările în Italia din 1993 şi până în 2001 şi a devenit guvernator al Băncii Italiei din 2006.
Mario Monti, abia numit premier italian, a fost consilier internaţional al Goldman Sachs din 2005. Monti este absolvent al Universităţii americane Yale. A studiat comportamentul băncilor în regim de monopol. Între 1994 şi 2004 a fost comisar european - pentru Piaţă Internă şi apoi pentru Concurenţă.
Papademos, părtaş la „machierea" conturilor
Lucas Papademos a absolvit şi el acelaşi Institut de Tehnologie din Massachussetts. A fost prefesor la Universitatea Columbia, înainte de a deveni consilier economic al Rezervei federale din Boston. Papademos nu a fost angajat al Goldman Sachs, dar a avut alt tip de legături cu gigantul american. Papademos a fost între 1994 şi 2002 guvernator al Băncii centrale a Greciei şi a participat în această calitate la „machiere