Companiile vizate de investigaţia Consiliului Concurenţei privind posibile înţelegeri privind stabilirea preţului de vânzare a benzinei au fost notificate, urmând ca în termen de 30 de zile să-şi exprime punctul de vedere. Printre companiile vizate se regăsesc OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.
Reprezentanţii Consiliul Concurenţei au anunţat miercuri că a fost finalizată în parte, investigaţia privind piaţa carburanţilor, demarată încă din 2005 şi reluată patru ani mai târziu, după schimbarea echipei care lucra la acest caz.
„O parte a acelei investigaţii este finalizată. Am primit răspunsul din partea Comisiei Europene, pe care l-am transmis companiilor vizate, urmând ca în 12 decembrie să le audiem din nou”, a afirmat Chiriţoiu, adăugând că informaţiile din răspunsul Comisiei Europene sunt confidenţiale.
Consiliul Concurenţei a transmis în acest an către Comisia Europenă un document în care arăta că are unele suspiciuni legate de înţelegeri în stabilirea preţului de vânzare a carburanţilor.
Procedura de investigaţie
Trimiterea raportului către companiile investigate este doar o etapă în cadrul procedurii de investigaţie şi nu echivalează cu o decizie finală asupra cazului.
Conform procedurii, companiile vor trimite în scris observaţii asupra raportului de investigaţie. Apoi, companiile au posibilitate de a-şi susţine punctul de vedere în cadrul unei şedinţe de audiere. După audiere, Plenul Consiliului Concurenţei va lua o decizie cu privire la existenţa unei încălcări a legislaţiei concurenţei.
„Orice investigaţie a Consiliului se finalizează cu un raport ce conţine concluziile investigaţiei. În cadrul acestui raport, echipa de investigaţie face propuneri privind posibila practică anticoncurenţială, dar decizia finală este a Plenului” a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.
În situaţia în care p