La mai puţin de o lună după ce Parlamentul European recomanda statelor UE să-şi deschidă piaţa muncii, de la 1 ianuarie 2012, pentru români şi bulgari, trei state au anunţat deja că nu vor înlătura restricţiile nici măcar cu o zi înainte de încheierea termenului stabilit prin tratatul de aderare - 1 ianuarie 2014.
Rezoluţia PE de la sfârşitul lunii octombrie le cerea celor 11 state din Uniune care încă limitează accesul românilor la joburile autohtone să-şi deschidă total piaţa forţei de muncă.
Rezoluţia nu are caracter obligatoriu, este doar o recomandare, însă parlamentarii europeni au precizat că, în situaţia în care ea va fi ignorată de membri UE, ei vor solicita Comisiei Europene elaborarea unei legislaţii care să oblige statele să-i accepte pe muncitorii români şi bulgari.
Aşa cum era de aşteptat, rezoluţia nu a impresionat prea mult, statele dezvoltate anunţând că nu au de gând să facă aşa ceva ci, dimpotrivă, să pună noi îngrădiri care să stopeze imigraţia.
Marea Britanie vrea să limiteze şi vizele de familie
Marea Britanie a fost prima care a răspuns negativ, în condiţiile în care premierul David Cameron a promis electoratului că va reduce migraţia la câteva zeci de mii de persoane, de la aproximativ 270.000 câte s-au înregistrat anul trecut.
Politica britanică antiimigraţie nu se opreşte la “problema” românilor. La începutul unei recesiuni europene ce ameninţă să dureze, stoparea intrării străinilor este una dintre promisiunile pe care Cameron le poate respecta şi este hotărât să o facă.
Comitetul de consiliere privind migraţia, cel care propune executivului măsurile în domeniu, a mai găsit o soluţie de decima intrările migranţilor: înăsprirea condiţiilor pentru acordarea vizelor de familie.
Astfel, dacă se aprobă propunerea Comitetului, migranţii cu venituri anuale sub 18.700 de lire