Comisia Europeană a aprobat solicitarea României de prelungire, până la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranziţie pentru atingerea cerinţelor europene privind calitatea laptelui crud de vacă din România, producătorii cerând o amânare suplimentară, potrivit Mediafax.
Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, organism al Comisiei Europene (CE), arată că în prezent toate unităţile care au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru a îndeplini cerinţele structurale conform pachetului legislativ de igienă şi-au îndeplinit angajamentele, se arată într-un comunicat de joi al Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În ce priveşte calitatea laptelui, s-au făcut eforturi şi s-au înregistrat progrese, spune Agenţia, însă producătorii au solicitat o perioadă de tranziţie suplimentară, până la 31 decembrie 2013, pentru ameliorarea calităţii laptelui crud (şi implicit a sistemului de colectare a laptelui şi a igienei de la fermele de vaci de lapte şi unităţile de procesare a laptelui).
În continuare, România va informa sistematic organismele europene de specialitate asupra progreselor înregistrate pentru asigurarea respectării în întregime a cerinţelor de calitate a laptelui până la termenul fixat.
Această prelungire a perioadei de tranziţie va avea beneficii asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă, crescători şi fermieri de animale şi operatori din domeniu, centre de colectare sau unităţi de procesare.
Cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea să îşi valorifice pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective, potrivit sursei citate.
"Este o realizare ale cărei beneficii imediate vor fi păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea e