Cumpărarea unei case în străinătate poate fi entuziasmant şi uneori preţul pieţei poate atrage mulţi clienţi. Cu toate acestea, cumpărătorii trebuie să fie atenţi la costurile suplimentare ascunse, cum ar fi comisioanele sau anumite taxe specifice unei ţări, relatează The Telegraph.
În Statele Unite ale Americii, piaţa imobiliară pare permisivă, locuinţele fiind destul de ieftine comparativ cu cele din Marea Britanie. Cu toate acestea, costurile suplimentare sunt destul de mari.
Potrivit Richard Way, reprezentant al Overseas Guides Company, pentru o proprietate în valoare de 350.000 de euro, costurile de încheiere a contractului ar ajunge la aproximativ 5.860 de euro. Pe lângă acestea, comisioanele independente sunt în jur de 1% din preţul achiziţiei, iar în cazul ipotecării, comisionul broker-ului ar fi aproximativ de 2,5% din împrumut.
În cazul cumpărării unei case cu grădină, piscină sau sistem de securitate, proprietarii vor fi nevoiţi să plătească şi taxele pentru servicii care necesită întreţinere, suma finală fiind între 74 şi 295 de dolari pe lună. Dacă proprietatea va fi închiriată turiştilor, se va plăti încă 10-15 % din preţul chiriei. Pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere în Tampa Bay, Florida, preţul porneşte de la 33.000 de euro.
În Italia, unde economia nu merge prea bine, costurile suplimentare ale locuinţelor sunt destul de mici. Dacă proprietatea din Italia va reprezenta a doua casă, proprietarii străini trebuie să plătească o taxa de 10% din valoarea registrului funciar al proprietăţii, iar localnicii 3%.
Cu toate acestea, în cazul achiziţionării unei case direct de la proiectant, aceste taxe nu se aplică, însă cumpărătorul va trebui să plătească o sumă comparabilă din valoarea TVA-ului, aceasta fiind mai mare dacă proprietatea este situată într-o zonă de lux. Pe lângă aceste taxe, mai există un procent