Concert excepţional joi seară la Ateneul Român din Bucureşti. Compozitorul Vladimir Cosma dirijează orchestra simfonică şi corul filarmonicii "George Enescu". Vladimir Cosma este cel mai cunoscut compozitor român de muzică de film şi este pentru prima oară că revine în România, ţară pe care a părăsit-o în urmă cu 50 de ani.
Cine nu cunoaşte tema muzicală din Marele blond cu un pantof negru, comedia în care bezmeticul Pierre Richard este confundat cu un agent secret, dând naştere la situaţii una mai neverosimilă decât alta? Vladimir Cosma a compus-o inspirându-se din folclorul românesc. Interpretată la nai de Gheorghe Zamfir, această piesă a însemnat pentru francezi descoperirea muzicii populare româneşti, care a invadat radiourile din Hexagon la începutul anilor '70.
Vladimir Cosma s-a născut acum 71 de ani la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, e pianist şi dirijor. Pleacă în Franţa la 22 de ani. Devine celebru în primul rând graţie muzicii de film, dar compune şi muzică clasică sau jazz.
Luca Niculescu, despre concertul lui Vladimir Cosma la Bucureşti
Printre filmele cele mai cunoscute care poartă semnătura lui Cosma se numără Diva, Aventurile lui Rabbi Jacob sau La Boum, un enorm succes în rândul adolescenţilor, filmul care a lansat-o pe Sophie Marceau, în 1980.
Considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică de film din lume, Vladimir Cosma nu călătoreşte aproape deloc, preferând să stea la Paris. Este şi unul dintre motivele pentru care vine de-abia acum în România, pentru prima dată de la plecarea din 1962.
Vorbindu-le miercuri studenţilor la Universitatea de Muzică din Bucureşti, Cosma i-a îndemnat să nu îşi "uite niciodată originea spirituală şi culturală" şi a spus că titlul de Doctor Honoris Causa pe care l-a primit e un semnal pe care România îl trimite Franţei, "două ţă