Trecerea volumelor in format digital este o realitate care incepe sa prinda contur si in tara noastra. Cartile tiparite sunt insa departe de a disparea de pe rafturile librariilor. eBook sau carte tiparita? Este o alegere pe care in prezent o fac putini romani. Asta pentru ca oferta de carte digitala in limba romana este inca destul de redusa.
Chiar si cu recenta lansare a unei librarii de peste 500 de titluri, suntem mult in urma celorlalte tari. Apoi, la pretul unei carti digitale se adauga si o investitie pe care consumatorul trebuie sa o faca in eReader, iar aceasta nu este chiar la indemana oricui. Totusi, evolutia vanzarilor online a cuprins si industria cartii. Publicatii importante din strainatate ofera cititorilor, mai nou, si topuri ale vanzarilor de carti digitale, iar Amazon vinde fiecare carte si in format compatibil cu eReader-ul lor, Kindle.
Romania este inca la inceput de drum. Una dintre cele mai mari probleme ale acestui fenomen este numarul mic de posesori de eReader, in jur de 5.000, dupa estimari. Dispozitivele, pe care incap intre 2.000 si 3.000 de carti, si in jur de 20.000 daca li se extinde memoria, au preturi mari pentru romani. Un dispozitiv Kindle, lansat de Amazon, incepe de la 500 de lei si ajunge la 1.900, in functie de model si de caracteristicile lui. Nook Touch poate fi cumparat cu 700 de lei din cele mai multe magazine de specialitate, iar cele mai ieftine dispozitive de citire ajung si ele la 350-400 de lei. Avantajul acestora este ca, asa cum spune Vlad Puescu, reprezentantul elefant.ro, "poti avea o intreaga biblioteca in buzunar". Obiceiuri de citire Oamenii sunt obisnuiti sa simta hartia sau sa rasfoiasca volumul in raftul librariei inainte sa il cumpere si acest obicei e greu de schimbat.
"Mie imi place sa numesc cartea electronica o forma angelica a cartii, o forma mult mai pura. Nu citim hartie sa