Doi maeştri japonezi au ţinut la Bucureşti o demonstraţie de sushi, cea mai recunoscută specialitate din bucătăria japoneză. Demonstraţia face parte dintr-o serie evenimente organizate de Ambasada Japoniei la Bucureşti sub numele de "Luna Japoniei" dedicate culturii şi tradiţiei japoneze, dar şi dezastrului care a lovit anul acesta Japonia.
Sushi este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul acrit cu oţet, combinat cu diverse alte ingrediente, gătite sau în stare crudă, cel mai adesea peşte crud. Sushi a fost gătit pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea, acum mâncarea japoneză face înconjurul lumii. La Bucureşti, în faţa a peste o sută de invitaţi, cei doi maeştri de sushi din Japonia, domnul Masayoshi Kazato şi domnul Kensaku Yoshida au făcut un adevărat spectacol din prepararea a diferite varietăţi de sushi. Pe scenă, o masă lungă plină de ingrediente special aduse pentru demonstraţia gastronomică asiatică. Maestrul Masayoshi Kazato a ţinut explicaţiile, condimentate cu glumiţe, în timp ce domnul Kensaku Yoshida a pus în practică mare parte din preparate. Îmbrăcat în costumul alb de bucătar, cu sorţ şi o cordeluţă la tâmplă, domnul Masayoshi Kazato arată cum se face un rulou triunghiular de sushi cu castravete:
"O să încep cu o demonstraţie foarte simplă de rulou de sushi pe care îl veţi degusta mai târziu. Este un rulou din castravete tăiat, făcut cu mâna. Pentru a face un rulou cu mâna ţinem foaia de “nori” oblic în palmă şi luăm orezul pe care îl punem peste algă, apoi se întinde cu degetul, se adaugă wasabi şi mai punem şi nişte susan. Îl înfăşurăm şi aşa am făcut un rulou triunghiular. Este făcut din castravete. Nu, nu este o îngheţată să ştiti... "
În general, toate felurile de sushi au la bază o varietate de orez special, combinat cu alte ingrediente. Maestrul, Masayoshi Kazato ex