Fostul comisar european şi-a prezentat, ieri, echipa cu care va încerca să obţină creştere economică. Niciun politician nu face parte din executivul format după demisia lui Berlusconi. Sursa: REUTERS
Un bancher la conducerea "superministerului" Industriei şi Infrastructurii, femei la In terne, Justiţie şi Muncă, un fost şef al Comitetului militar al NATO şi un ex-ambasador în SUA la Externe. Aşa a decis premierul tehnocrat Mario Monti, care a anuţat, ieri, că nu va fi doar prim-ministru, ci şi ministru al Economiei.
"Absenţa personalităţilor politice din guvern va contribui la crearea unei baze solide de susţinere pentru guvern în parlament şi în rândul partidelor politice, pentru că va înlătura o sursă de discordie", a declarat Monti.
Până la sfârşitul săptămânii, Mario Monti şi miniştrii săi sunt aşteptaţi să-şi prezinte programul de guvernare parlamentarilor, în perspectiva votului de încredere din ambele camere.
Ministrul de la Intesa Sanpaolo
Una dintre principalele figuri din Cabinetul Monti este Corrado Passera, CEO-ul băncii Intesa Sanpaolo. Acesta nu a făcut un secret din simpatiile sale de centru- stânga şi se zvonea că a fost în cărţi pentru un post de ministru în Guvernul Prodi, acum cinci ani.
"Desemnarea lui Passera este importantă, având în vedere că actuala criză îşi are originile în sectorul financiar", a declarat economista Annalisa Piazza.
"Cabinetul este format, în parte, de oameni pe care Monti îi cunoaşte bine şi în care are încredere, dar şi din oameni recomandaţi, probabil, de preşedintele Giorgio Napolitano", a spus un alt economist, Ricardo Barbieri, informează BBC.
Berlusconi rămâne influent
Deşi a demisionat, săptămâna trecută, din fruntea guvernului, Silvio Berlusconi rămâne un politician influent, graţie majorităţii de care dispune împreună cu aliaţii săi din Senat, scrie cotidianul britani