Cursul a urcat la 4,3700 - 4,3720 lei/euro în prima oră a şedinţei şi s-a apropiat de maximul istoric, ca urmare a ordinelor de cumpărare de euro plasate de jucătorii străini care mizează pe deprecierea leului, iar dealerii cred că BNR va interveni din nou indirect în piaţă pentru apărarea leului.
Leul s-a depreciat încă de la deschidere, menţinându-se pe linia din a doua parte a şedinţei precedente, astfel că primele tranzacţii au fost realizate la 4,3690 - 4,3700 lei/euro, respectiv cu 0,4 - 0,5 bani peste închiderea de miercuri.
Ulterior, cursul a continuat să urce până la un maxim de 4,3730 lei/euro.
În jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,3700 - 4,3720 lei/euro, respectiv cu 0,6 bani peste nivelurile de la finalul sesiunii anterioare.
Cele mai mari cotaţii ale cursului pe piaţa interbancară au fost înregistrate la finalul lunii iunie a anului trecut, când euro era cotat aproape de 4,39 lei, iar cursul anunţat de BNR la acel moment s-a situat la 4,3688 lei/euro.
"Cei mai mulţi jucători străini mizează pe deprecierea leului şi asta duce cursul în sus. Totuşi, este posibil ca BNR să intervină indirect în piaţă pentru apărarea leului. Practic, prin intervenţiile din ultimele şedinţe, banca centrală a retras lichiditate din piaţă, iar asta a dus la creşterea dobânzilor practicate de bănci pentru a se împrumuta între ele şi indirect efectul asupra cursului de schimb ar fi o încetinire a creşterii. Acum, nu este exclus să intervină BNR indirect şi să vândă euro, pentru a opri deprecierea", a afirmat un dealer.
El a menţionat că volumele de valută s-au încadrat în media unei şedinţe obişnuite.
După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, leul se deprecia cu 0,1% în raport cu euro, mai lent decât forintul, care era în scădere cu 0,4%, iar zlotul era în stagnare.
@N_