Consiliul Concurentei a anuntat joi ca a trimis raportul de investigatie privind o posibila intelegere pe piata comercializarii carburantilor privind retragerea de pe piata a sortimententului de bezina Eco Premium companiilor implicate in aceasta ancheta, care potrivit unor surse HotNews.ro sunt OMV Petrom, Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol. Reprezentantii autoritatii de concurenta arata ca trimiterea raportului catre companiile investigate este doar o etapa in cadrul procedurii de investigatie si nu echivaleaza cu o decizie finala asupra cazului.
Conform procedurii, companiile au la dispozitie 30 de zile pentru a trimite in scris observatii asupra raportului de investigatie. Apoi, companiile au posibilitatea de a-si sustine punctul de vedere in cadrul unei sedinte de audiere, ce va avea loc pe data de 21 decembrie 2011.
Dupa audiere, Plenul Consiliului Concurentei va delibera si va lua o decizie cu privire la existenta unei incalcari a legislatiei concurentei.
"Orice investigatie a Consiliului Concurentei se finalizeaza cu un raport ce contine concluziile investigatiei. In cadrul acestui raport, echipa de investigatie face propuneri privind posibila practica anticoncurentiala, dar decizia finala este a Plenului, dupa ce audiaza toate partile implicate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-un comunicat remis HotNews.ro
In situatia in care practicile anticoncurentiale se confirma si Plenul Consiliului Concurentei decide sanctionarea companiilor implicate, amenda poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri. Orice decizie a Consiliului Concurentei poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti in 30 de zile de la comunicare.
Autoritatile nationale de concurenta au obligatia de a informa Comisia Europeana in cazul in care practicile anticoncurentiale investigate pot afecta comertul in