Campania de vaccinare împotriva virusului HPV a început în 2008. De atunci şi până în prezent 70.000 de românce s-au vaccinat împotriva virusului responsabil de apariţia cancerului de col uterin, dar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) spun că nu şi-au atins întreg publicul vizat. "Această cifră ne plasează pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte imunizarea femeilor împotriva virusului HPV", a declarat dr. Amalia Canton, director în cadrul MS, cu ocazia împlinirii a trei ani de la demararea acestei campanii.
În primul an doar 3.000 de eleve s-au vaccinat, motiv pentru care autorităţile consideră că debutul de imunizarea a fost un eşec. "Rezultatele primei campanii nu au fost cele dorite. Iniţial Ministerul a achiziţionat 330.000 de doze de vaccin, dar în final a păstrat 260.000 pentru care s-au plătit cinci milioane de lei. O parte din dozele de vaccin au expirat, motiv pentru care prima campanie a fost un eşec", motivează dr. Canton. Reprezentantul ministerului spune că eşecul este unul asumat de instituţie.
Mai mult au fost identificaţi şi vinovaţii: presa reticentă, medicii, dar şi părinţii şcolăriţelor, "care au preferat să se informeze de pe internet, de la surse necredibile". Aceştia au principalii factori care au dus la acest eşec, în opinia dr. Amalia Canton.
40.000 de femei s-au vaccinat în 2011
Cifrele arată că în 2008 s-au vaccinat 2,57% dintre elevele cu vârsta cuprinsă între 12-13 ani, un an mai târziu procentajul a crescut la 5%, iar anul trecut 40.000 de românce s-au imunizat împotriva HPV."Rata de vaccinare la demararea campaniei a fost una scăzută, dar a înregistrat creşteri în anii următori", a mai declarat reprezentantul MS.
Peste 118 tipuri diferite de virus Papiloma uman au fost identificate până în prezent, dintre care 40 sunt responsabile cu declanşarea unor infecţii la nivelul aparatului genital feminin, i