Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud este primul din ţară care a reuşit finalizarea unui depozic ecologic de colectare a deşeurilor prin fonduri europene. În maxim două săptămâni, bistriţenii vor începe să depoziteze acolo deşeurile.
Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Tărpiu, inaugurat joi, conţine un depozit ecologic, o staţie de compostare şi o staţie de sortare a deşeurilor. Capacitatea totală este de 1,2 milioane de metri cubi de deşeuri şi are o perioadă de viaţă estimată de 20 de ani. Joi a fost deschisă prima celulă de 3,6 hectare şi mai urmează în perioada următoare încă trei astfel de celule. Valoarea totală a contractului de la Tărpiu a fost de aproximativ 49 de milioane de lei, proveniţi din fonduri europene, perioada de execuţie a primei părţi fiind de 20 de luni.
Staţia de la Tărpiu face parte dintr-un proiect amplu numit „Sistem de Management integrat al deşeurilor solide din Bistriţa Năsăud", a cărui valoare totală este de 155 de milioane de lei. Din aceşti bani, pe lângă depozitul deschis joi, vor mai fi realizate patru puncte de transfer a deşeurilor în Beclean, Năsăud, Sângeorz Băi şi Galaţii Bistriţei şi încă două centre ce colectare a deşeurilor voluminoase şi echipamnente electrice în Bistriţa. Tot în acest proiect este prinsă şi închiderea depozitelor existente şi achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă.
Oficialii CJ BN spun că în scurt timp deşeurile colectate din judeţ vor ajunge la Tărpiu. „Lucrarea este aproape de finalizare. Zic aproape pentru că taluzurile, peluzele nu sunt înierbate şi trebuie plantată cătina albă. Urmează să se facă plantaţia în zilele următoare, începând de astăzi, iar spaţiile verzi abia la primăvară. Ştim cu toţii de acest obiectiv important, finanţat din fonduri europene, care a născut vii dispute. După cum vedeţi s-a realizat, s-a încadrat în termen. Va începe să operez