Creşterea pretenţiilor guvernelor pentru impozite şi redevenţe mai mari devine pentru companiile de minerit şi pentru producţia acestora o ameninţare mult mai mare decât criza financiară care, din luna iulie, a şters 6.000 de miliarde dolari din valorile de pe burse, scrie Bloomberg.
"Problema devine tot mai serioasă şi nu poate fi ignorată. Această problemă se manifestă sub forma unui efect de contagiune. Riscul este incapacitatea de a planifica", spunea recent David Russell, unul dintre directorii companiei de consultanţă financiară Ernst &Young.
Naţionalizarea resurselor a devenit anul acesta problema numărul unu a directorilor executivi din industria minieră, înlocuind alocarea de capital, notează Ernst &Young în studiul anual despre risc publicat în august. Cel puţin unsprezece ţări, de la Australia până la Ecuador, au majorat sau intenţionează să majoreze impozitele sau redevenţele pentru vânzările de resurse precum aurul sau cărbunele, potrivit Deutsche Bank.
"Dacă impozitele vor continua să se majoreze, vor creşte şi incertitudinile pentru companiile care vor să realizeze investiţii. Cu siguranţă această situaţie va continua şi suntem îngrijoraţi în această privinţă", spune Evy Hambro, manager la fondul de investiţii BlackRock, unul dintre cei mai important acţionari în patru din cele mai mari cinci companii miniere din lume.
Naţionalizarea resurselor a generat profituri record pentru cei mai mari producători din lume. BHP Billiton şi grupul Rio Tinto au anunţat anul acesta un profit net cumulat de aproximativ 40 de miliarde de dolari, dar care reflectă şi creşterea preţurilor. "Unele trezorerii naţionale au rămas fără fonduri şi privesc către mediul economic încercând să facă rost de resurse financiare. De aceea se orientează către sectorul resurselor naturale, unde sunt înregistrate creşteri semnificative ale veniturilor", spune