Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care fumatul îl are asupra sănătăţii oamenilor.
Agenţia Naţională Antidrog, ca instituţie cu rol integrator al politicilor publice antidrog, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a iniţia campania de informare şi sensibilizare asupra riscurilor consumului de tutun, dar şi de promovare a prevederilor Convenţiei Cadru asupra Tutunului, campanie denumită generic "Să facem fiecare zi ZIUA FĂRĂ TUTUN !".
Dovezile ştiinţifice demonstrează cu mare precizie faptul că expunerea la fumul de ţigară şi consumul de tutun cauzează moarte, boală şi dizabilitate.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, în cadrul campaniei dedicată Zilei Naţionale fără Tutun desfăşoară o serie de activităţi de informare a populaţiei cu privire la efectele consumului de tutun, la beneficiile aduse de spaţiile fără fum de ţigară precum şi la necesitatea respectării cadrului legislativ care interzice fumatul în spaţiile publice.
"Prin activităţile de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă, ne vom adresa, în primul rândul adolescenţilor şi tinerilor, categoria de vârstă mai vulnerabilă la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv", a declarat psiholog Olga Condrat, coordonatorul Centrului de la Brăila.
"Centrul de la Brăila are cea mai intensă activitate şi cei mai mulţi beneficiari dintre cele trei centre coordonate de Agenţia Regională de la Galaţi", a apreciat insp. dr. Angela Ene, coordonatorului Agenţiei Regionale Antidrog de la Galaţi.