De joi, toate ţigările vândute în Europa ar trebui să aibă o „capacitate redusă de incendiere”, potrivit noilor standardelor de siguranţă ale UE, în condiţiile în care ţigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa. În România aceste standarde sunt voluntare, explică însă Gilda Lazăr de la GTI România.
Prin noile măsuri de siguranţă, numărul deceselor poate fi redus cu peste 40 la sută, anunţă Comisia Europeană. În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a anunţat că va demara controale iar sancţiunile pot merge de la amenzi de câteva mii de lei până la oprirea de la comercializare a pachetelor respective.
Gilda Lazăr de la JTI România spune însă că aceste controale nu au nicio bază legală: noile reguli nu au apărut încă în jurnalul oficial al Uniunii Europene iar prevederile nu au fost transpuse în legislaţia naţională.
Prin urmare, în România aceste standarde sunt voluntare, explică Gilda Lazăr.
„În piaţă în momentul de faţă este un haos generalizat iar noi le-am atras atenţia autorităţilor încă din luna februarie că se poate întâmpla aşa.
Sigur că nouă ni se poate impune să punem pe piaţă doar acest timp de ţigarete, sigur că distribuitorilor li se poate cere lucrul acesta. Mai greu este însă cu stocurile aflate în circuitul comercial: la chioşcuri, în bodegi, în magazine la ţară etc, ţigarete care au fost perfect conforme.
Ce se va întâmpla cu aceste stocuri nu este clar. Vorbim totuşi de circuitul comercial, pentru acele produse s-au plătit taxe. Au fost tot felul de declaraţii din partea ANPC care au inflamat piaţa, ştiri eronate. În România standardele sunt voluntare. Până când nu sunt menţionate ca atare într-un act normativ ele sunt voluntare.”
Magazin European cu Andreea Orosz. Interviu cu Gilda Lazăr, despre ţigăril