Într-o sală ca un amfiteatru, câteva zeci de persoane stau fiecare la pupitrul său şi fac mai multe operaţiuni de-odată: ascultă în căşti, vorbesc la telefon şi apasă butoane, în timp ce privesc la un ecran mare cât unul de cinema, pe care apar şi dispar cifre. Totul într-un mediu aproape aseptic, fără agitaţie şi fără înghesuială.
Este felul în care peste 2.500 de fermieri din Belgia, Olanda şi Germania îşi vând legumele şi fructele. Procedura se numeşte, simplu, licitaţie. Iar cooperativa care o derulează, Mechelse Veilingen, comercializează anual peste 250.000 de tone de marfă provenită, în întregime, de la miile de fermieri membri.
Agricultorii belgieni lucrează în acest sistem din anii '50. Spre comparaţie, cuvântul "coooperativă" stârneşte amintiri neplăcute pentru fermierii români, care se zbat, în proporţie de 90%, să-şi asigure existenţa pe cont propriu, din exploatarea unor terenuri care rareori depăşesc 3 hectare.
La 2.000 de kilometri distanţă, Mechelse îşi desfăşoară activitatea pe 50 de hectare, spaţiu ocupat cu depozitul, sala de licitaţii şi centrul operaţional. Echilibrul la care a ajuns cooperativa belgiană îi asigură o cifră de afaceri anuală de circa 200 de milioane de euro. Totul a început însă de la o simplă asociaţie a crescătorilor de legume-fructe, concept păstrat până în ziua de astăzi, când compania se numără printre liderii de pe piaţa europeană.
"Este cea mai mare cooperativă europeană care funcţionează pe bază de licitaţii. Vinde 40% din totalul produselor agricole comercializate în Belgia prin sistemul licitaţiilor", precizează un document pus la dispoziţia romanialibera.ro de DG AGRI.
"Cumpărătorii să concureze"
Managerul pentru relaţii externe al Mechelse, Luc Peeters, explică felul în care funcţionează cooperativă: "Noi îi lăsăm pe cumpărători să concureze. Lucrăm cu crescătorii ca într-o familie".