Persoanele în vârstă care merg într-un ritm alert trăiesc mai mult decât cele care preferă plimbările lente, susţin cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh.
La studiul american au participat 35.000 de vârstnici care au fost puşi sub observaţie timp de zece ani. Pe durata cercetării, le-au fost monitorizate atât starea de sănătate, cât şi ritmul de mers. Iar concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburgh este că există o relaţie de interdependenţă între starea de sănătate şi ritmul de mers.
Citeşte şi:
Sex sau jogging. Care solicită mai mult inima
Ridică-te de pe scaun ca să te fereşti de cancer
Ritmul alert creşte speranţa de viaţă
Potrivit cercetării, doar 35% din femeile în vârstă de 75 de ani care mergeau într-un ritm lent au mai trăit încă zece ani, comparativ cu 91% din cele cu un mers mai „grăbit". Diferenţa este similară şi în rândul bărbaţilor. Astfel, 87% din bărbaţii de 75 de ani care mergeau rapid au prins vârsta de 85 de ani, faţă de doar 19% în categoria celor cu mers lent.
„Rezultatele studiului nu ne determină să le recomandăm vârstnicilor, pur şi simplu, să iasă din casă şi să meargă mai repede. Ci concluzia principală este că organismul, în funcţie de starea lui de sănătate, are un ritm optim de mers", a declarat medicul geriatru Stephanie Studenski, coordonatorul studiului, pentru Discovery News.
Indiciu asupra stării de sănătate
Rezultatele studiului american sunt dovada că starea de sănătate, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, ar putea fi testată prin intermediul unui pedometru, dispozitiv care înregistrează numărul de paşi efectuaţi într-un interval de timp. Conform studiului, persoanele cu cel mai lent ritm de mers, adică de aproximativ 2,4 metri pe minut, aveau o sănătate mai precară decât cele cu un pas mai alert şi o sper