Noul premier italian, Mario Monti, a afirmat joi, în Senat, că activitatea Guvernului său se va concentra pe „rigoare bugetară", „creştere economică" şi „echitate", pentru reducerea datoriei colosale şi scoaterea Italiei din criză.
Programul Guvernului Monti, prezentat ieri în Senat, conţine răspunsurile la cele 39 de întrebări trimise de autorităţile de la Bruxelles, privind situaţia reformelor ţării, menite să reducă datoria de 120% din PIB, a treia din lume ca mărime.
În acest sens va fi introdus un impozit pe bunurile imobiliare, din care statul va recupera 3,5 miliarde de euro, costurile cu birocraţia vor fi diminuate, prin restructurarea instituţiilor publice şi privatizarea unor companii de stat, va fi adoptă reforma pensiilor, prevăzută iniţial pentru 2026, care implică modificarea vârstei pensionării la 67 de ani, dar şi contribuţii pentru actualii pensionari la sistemul de asigurări medicale.
În plus, Monti s-a angajat ca până în luna aprilie să scoată la vânzare active în valoare de 200 de miliarde de euro. Pentru respectarea obiectivului echilibrului bugetar în 2013, Guvernul va evalua „săptămânile următoare" necesitatea unor noi măsuri de rectificare bugetară.
Mario Monti a promis respectarea criteriului „echităţii" în distribuirea noilor „sacrificii", argumentând:, „cu cât distribuirea sacrificiilor va fi mai echitabilă, cu atât vor fi mai acceptate". „Dar Italia nu va recăpăta credibilitate în faţa investitorilor dacă nu va exista creştere economică", a subliniat Monti.
Studenţii l-au huiduit
Mii de studenţi au ieşit în stradă joi în mai multe oraşe italiene, pentru a protesta faţă de reducerile de cheltuieli prevăzute în planurile noului guvern.. Demonstraţiile - multe având loc sub sloganul „Nu guvernului bancherilor" - au avut loc în Milano şi Torino, la Roma, în Palermo.
La