Raportul investigaţiei de pe piaţa carburanţilor propune acordarea de sacţiuni companiilor petroliere pentru că acestea s-au înţeles între ele, iar deciziile lor afectează competiţia pe toată piaţa europeană, a declarat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
„În această vară am terminat o parte importantă a investigaţiei pe piaţa carburanţilor, iar raportul investigatorilor a fost trimis Comisiei Europene. Am transmis firmelor raportul, iar ele au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi formula un punct de vedere", a arătat Chiriţoiu.
El a precizat că reprezentanţii companiilor vor fi audiaţi în a doua parte a lunii decembrie.
„Avocaţii lor îşi vor prezenta cazul, apoi eu şi colegii mei din Consiliu vom lua decizia finală. În caz că vom vota raportul, care recomandă sancţiuni, companiile au dreptul de a contesta decizia noastră în justiţie", a adăugat oficialul Concurenţei.
Petroliştii riscă amenzi uriaşe
Pe piaţa carburanţilor activează cinci companii cu cote semnificative, aparţinând unor lanţuri internaţionale: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Agip. Cifra lor de afaceri cumulată se ridică la circa şase miliarde de euro. Prin urmare, chiar şi o amendă de câteva procente din cifrele lor de afaceri înseamnă o sumă uriaşă de bani.
Cea mai mare sancţiune aplicată până acum de Consiliu a fost de 63 de milioane de euro şi a fost primită de către Orange şi Vodafone, care au contestat-o.
Petroliştii români au distorsionat întreaga piaţă europeană
Chiriţoiu a punctat faptul că firmelor li se reproşează că s-au înţeles între ele, ceea ce este suficient pentru a fi considerată o încălcare a legii concurenţei.
Totodată, Chiriţoiu a precizat că a fost nevoie de un dialog cu oficialii Comisiei Europene, întrucât deciziile companiilor petroliere afectează concurenţa pe întreaga piaţ