\"Instatanee\" ale poliţiei comuniste secrete din Cehoslovacia, făcute între anii 1969 – 1989.
Nu în fiecare zi poţi vedea aşa ceva. Cu ocazia aniversarii Revoluţiei de catifea din Cehoslovacia, Centrul Ceh la Bucureşti organizează astăzi evenimentul "Praga prin obiectivul poliţiei secrete“, eveniment în cadrul căruia sunt expuse fotografii inedite.
"Au fost surprinse de oameni care nu vânau gloria artistică, ci mai degrabă erau mânaţi de setea puterii şi nevoia de control asupra celorlalţti. În ciuda acestui lucru, fotografii reuşesc să ofere cel mai fidel portret al realităţii vieţii în Cehoslovacia anilor ’70 şi ’80. Mai mult decât atât, fotografiile au o calitate artistică deosebită", spune directorul Centrului Ceh la Bucureşti, Rene Kubasek.
Oamenii urmăriţi de poliţia secretă erau dizidenţi, oamenii bisericii, intelectuali, ca şi prietenii lor din Europa de Vest. Printre fotografiile care se regăsesc în cartea expoziţiei se număra şi cele ale scriitorului Milan Kundera şi ale regizorului Milos Forman, surprinşi pe stradă, ale unui cardinal ieşind de la slujbă sau cea a unui dizident în faţa unei cabine telefonice.
"Este un mod foarte bun de a arăta generaţiilor tinere, realitatea vieţii dintr-un stat totalitar, cu care nu au avut nici o experienţă personală în acest sens. Pozele, care din întâmplare au o calitate artistică bizară şi extraordinară, stârnesc întrebări diverse în mintea oamenilor: Cine erau oamenii care făceau asemenea fotografii? De ce a făcut asta regimul? Mai este relevant în zilele noastre?“, mai spune Rene Kubasek.