Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Centrul Meteorologic Regional Oltenia și Universitatea din Craiova au organizat în Bănie seminarul cu tema „Produse și servicii climatice într-o societate a cunoașterii“.
Derulat în cadrul proiectului european EURO4M- European Reanalysis and Observations for Monitoring, evenimentul a reunit studenți, reprezentanți ai administrației publice locale și județene, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai agricultorilor, ai instituțiilor cu rol în agricultură, precum și ai ANM. Seminarul a urmărit crearea unui cadru stabil și durabil pentru comunicarea eficientă a rezultatelor cercetării în domeniul climatologiei către public și grupurile specifice de beneficiari și a oferit oportunitatea unui dialog între producătorii de produse și servicii climatice și potențialii utilizatori ai acestora din diverse sectoare socio-economice. Pe parcursul evenimentului, reprezentanții ANM și-au prezentat serviciile climatice, astfel încât potențialii beneficiari să-și ia măsuri de precauție.
„Creșterea temperaturii globale nu vine singură, ci vine la pachet cu modificarea statisticii fenomenelor extreme, care creează probleme în agricultură, dar și în sănătate. În 2003 s-a estimat că valul de călduri care a lovit Europa de Est a adus 30.000 de morți. Deci, adaptarea e foarte importantă. Se lucrează la Ministerul Mediului o strategie națională pentru schimbări climatice: adaptare și reducere de emisii“, a declarat Roxana Bojariu, climatolog la ANM. Aceasta a explicat că produsele climatice pot fi foarte diverse - de la buletine de apreciere a stadiului în care se află mediul până la buletine prognostice, prognoze de vreme, estimări pe termen mai lung, sezonier sau chiar estimări decenare și poate chiar și mai mult. Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Centrul Meteorologic Regional Oltenia și Universitatea din Cra