Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,2%, influenţată de bursele externe, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat cu până la 6,3% şi au asigurat aproape două treimi din lichiditate. În şedinţa precedentă, titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 6,91% şi 10%. Investitorii au ridicat preţurile după ce marţi senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ de majorare a pragului de deţinere de la 1% la 5%, a declarat că iniţiativa va fi discutată la 22 noiembrie în plenul Camerei Deputaţilor, camera decizională. Proiectul legislativ a fost introdus miercuri pe ordinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi ale plenului. La finalul sesiunii de miercuri, titlurile SIF-urilor consemnau creşteri cuprinse între 3% şi 6,3%.
"Pragul la SIF-uri este o poveste care a fost spusă de multe ori. Rămâne de văzut dacă de această dată, spre deosebire de trecut, se va întâmpla cu adevărat. Până atunci, creşterea preţurilor lor reprezintă un pariu pe deznodământul poveştii. Creşterea sau eliminarea pragului poate reprezenta o şansă ca acţionarii să controleze mai bine valoarea activelor SIF-urilor, ceea ce ar justifica, eventual, o reducere a discountului de tranzacţionare. Cred însă că trebuie prudenţă în acest sens. Capturarea valorii de către acţionari nu este imediată, va fi dificilă şi nu este garantată", a declarat Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank.
El crede că majoritatea tranzacţiilor cu acţiuni SIF au fost realizate de micii investitori şi îi îndeamnă la prudenţă şi la realizarea unei evaluări realiste a posibilului impact al modificării pragului.
"Piaţa locală este în aceste momente făcută de speculatori, iar acest lucru se vede atât în evoluţiile acţiunilor, cât şi în volumele tranzacţionate. În cazul SIF-urilor scânteia a fost dată încă de acum câteva zile şi deodată aceste titlur