Statul român a ales greşit momentul să vândă imobilele Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, dată fiind situaţia de pe piaţa imobiliară... Totuşi, dacă licitaţiile la care vor fi scoase la vânzare cele 733 de imobile vor fi corecte şi transparente, statul are şanse să obţină un preţ mai bun decât cel estimat, care se ridică la 164 de milioane de euro, explică la RFI analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
El dă exemplul hotelurilor din proprietatea RA-APPS, care ar putea atrage investitori, dacă se află cumva pe lista proprietăţilor care vor fi scoase la licitaţie, listă care nu a fost făcută publică de guvern. „Oferta fiind foarte, foarte mare pe piaţă, aceste hoteluri ale RA-APPS-ului, dacă vor fi scoase la vânzare, vor avea nişte puncte de atractivitate legate de localizare, legate de valoarea istorică sau arhitectonică a imobilelor respective şi probabil că pe această piaţă se vor remarca şi vor exista investitori dispuşi să liciteze”, remarcă analistul imobiliar.
„Însă, insist, este nevoie de foarte multă transparenţă în organizarea acestor licitaţii. De altminteri, de-a lungul anilor, RA-APPS s-a dovedit o instituţie extrem de închistată, extrem de netransparentă şi văd că şi acum dă dovadă de netransparenţă în condiţiile în care nu a publicat încă lista celor peste 730 de imobile scoase la vânzare”, subliniază Radu Zilişteanu.
În ultima şedinţă de guvern, RA-APPS a primit acordul Guvernului să scoată la vânzare 733 de imobile, dintr-un total de 1100 active, la un preţ de pornire care va fi stabilit de experţi autorizaţi, prin licitaţie publică cu strigare, la care vor putea participa şi actualii demnitari. Statul speră să obţină în urma vânzării circa 164 de milioane de euro. La licitaţie va putea participa orice persoană interesată (inclusiv parlamentari, miniştri şi alţi demnitari) care nu are datorii faţă de RA-APPS şi nu se află î