Câţiva tineri cu dizabilităţi din Chişinău, ajutaţi de şase elevi de la Liceul Academiei, au format un ansamblu de dansuri. Într-un termen-record, ei au reuşit să câştige marele premiu al unui festival din Iaşi. Adolescenţii cu deficienţe fizice şi psihice şi-au impresionat semenii prin originalitate, executând figuri atipice pentru ei.
Virginia Fişer este psiholog la Liceul Academiei de Ştiinţe, iar Maria-Eliza Dudnic îşi face studiile în anul IV la Academia de Arte, la coregrafie. Ideea de a crea un ansamblu de dansuri pentru invalizi le-a venit când au aflat despre Festivalul Naţional „Împreună pentru viitor", care se organiza la Iaşi. Republica Moldova a primit o invitaţie, dar nu avea cine să ne reprezinte.
Tinerele s-au apucat de lucru cu o lună înainte de ziua în care urma să evolueze formaţiile artistice la Iaşi. Mai întâi şi-au împărtăşit visul elevilor de la Liceul Academiei de Ştiinţe. Şase dintre aceştia au fost încântaţi să danseze împreună cu persoane care sunt marginalizate de societate din cauza handicapului care îl au. Fetele au mers apoi la Centrul „Speranţa", fecventat de invalizi. De acolo au fost selectaţi cinci dansatori: trei erau în scaunul cu rotile, unul, deşi putea mergea, se deplasa cu dificultate şi altul suferea de sindromul down. „Astfel a apărut formaţia pe care am numit-o «Inimi Libere», aşa cum se visează cei care nu pot merge: liberi de boală şi de scaunele cu rotile", a spus Virginia Fişer.
A urmat o lună de repetiţii istovitoare în holul Liceului Academiei de Ştiinţe, unul din puţinele locuri din Chişinău unde se poate intra uşor chiar şi fiind într-un cărucior. Adolescenţii se întâlneau în fiecare zi după ore şi repetau până seara târziu. Tot împreună au brodat nişte stofe de culoare roşie şi albastră pe care le-au folosit în timpul reprezentaţiei lor. Dansul a fost numit „Picături de foc", iar pânza din mâinile