Liderii marcanţi ai PDL şi-au promovat în eşaloanele puterii o serie de apropiaţi după un tipar ce pare aproape feudal.
Mai multe scandaluri de corupţie au lovit tocmai în inima fiefurilor PDL din Transilvania. Este vorba de oameni care fac parte din adevărate reţele de putere în interiorul partidului. Informaţiile care au răzbătut ca urmare a acestor scandaluri arată o stuctură de influenţă aproape feudală, cu baroni reuniţi în jurul câte unui "senior" mai important.
Cel mai puternic om în partid este însuşi premierul Emil Boc, preşedintele PDL, care odată ajuns la Palatul Victoria a promovat în Guvern o serie de apropiaţi de la Cluj, majoritaea în eşalonul doi al ministerelor. Aşa ar fi secretari de stat ori consilieri de stat precum Cătălin Baba de la Educaţie, Dan Lazăr de la Finanţe, Gabriel Bădescu, cel care a ocupat postul de şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, Ştefania Ferencz, cea care conduce cabinetul premierului şi mulţi alţii.
Printre promovaţi s-a numărat şi nepoata primului ministru, Mihaela Boc, fiica verişorului şefului PDL. De asemenea, tot lui Emil Boc îi datorează ascensiunea oameni precum şeful Comisiei Juridice şi al Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei, deputatul Daniel Buda, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care îi este şi fin, dar şi primarul arestat al Clujului, Sorin Apostu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, şi el arestat, ori viceprimarul Clujului, Radu Moisin. "Emil Boc a evitat să promoveze alţi membri ai Guvernului din PDL Cluj. Chiar dacă din cabinetele sale au făcut parte ori fac în continuare parte alţi clujeni, ei au fost susţinuţi de aliaţii premierului", spune tânărul politolog Eduard Pop. Practic, strategia lui Emil Boc a fost aceea de a-şi promova oamenii în eşalonul doi al puterii (la nivelul secretarilor de stat, spre exemplu) .
„Vasalii" penali ai l