Un burger de 345.000 de dolari, fabricat in-vitro din resturi animaliere de la abator, ar putea reprezenta "antidotul unor probleme globale, cum ar fi foametea şi schimbările climatice", scrie marketingportal.ro.
Hamburgerul este produs din "carne de cultură", obţinută din celulele stem colectate din resturile animaliere de la abator. Peste aceasta se aplică un amestec de zaharuri, aminoacizi, minerale şi alţi nutrienţi necesari creşterii corecte.
Până acum, s-a reuşit producerea unor fileuri cu o lungime de 2,5 cm şi o lăţime mai mică de 1 cm. Feliile sunt, însă, atât de subţiri încât se poate vedea prin ele. Dacă se suprapun 3.000 de astfel de felii se obţine primul burger din carne de cultură din lume.
Procesul este încă unul foarte costisitor, având în vedere că un burger ar ajunge să coste undeva la 345.000 de dolari, însă oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest tip de carne poate fi mult mai eficientă şi mai puţin dăunătoare mediului decât producţia obişnuită de carne.
"Producţia de carne din animale vii nu este sustenabilă. În momentul de faţă, folosim, pentru creşterea animalelor, peste 50% din terenul agricol. Iar cererea pentru carne este în creştere", susţine omul de ştiinţă Mark Post.
Organizaţia de cercetare a mediului Worldwatch estimează că, anual, 56 de miliarde de animale sunt crescute şi ucise pentru hrană, fapt ce creşte cu 18% emisiile de gaze cu efect de seră.
Conform lui Mark Post, carnea de laborator ar reduce emisiile cu 95% şi utilizarea de terenuri cu 98%. În plus, gustul cărnii de cultură este mai bogat decât al celei de imitaţie (produsă din soia sau din proteine de gluten), având în vedere că este produsă din carne adevărată.
Un burger de 345.000 de dolari, fabricat in-vitro din resturi animaliere de la abator, ar putea reprezenta "antidotul unor probleme globale, cum ar fi foametea şi schimbăril