Nu toate ţările europene merită criticate în contextul crizei economice. În Bulgaria, guvernul demonstrează prudenţă la prezentarea proiectului de buget. Viceprim-ministrul și ministrul de finanțe Simeon Diankov a declarat că Bulgaria este cea de a cincea țară în Uniunea Europeană, raportat la criteriul de stabilitate financiară. Creșterea economică prevăzută pentru anul viitor, de 2,9%, pare însă prea optimistă pe fundalul creșterii zero în cel de al treilea trimestru 2011.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
Cele mai importante prevederi ale proiectului de buget:
Vor putea fi majorate pensia minimă, care acum este 67 de euro, pensia de urmaş și salariul minim. Acesta va fi majorat de la 135 la 145 de euro.
În vederea stabilizării sistemului de pensii, va fi majorată cu un an vârsta de pensionare: 64 de ani pentru bărbați, 61 de ani pentru femei. De asemenea, ministerul de finanțe propune majorarea de la 25 la 27 de ani a stagiului și reducerea de la 20 la 15 a numărului de salarii primite la pensionare de către polițiști și militari.
În vederea realizării unor economii bugetare, se va renunța la sporul de vechime în sectorul de stat. Salariile vor deveni bicomponente – 70% garantate și 30% în funcție de contribuția funcționarului respectiv. Ca primă reacţie, sindicatele au amenințat deja cu acțiuni naționale de protest.
Principalul scop al bugetului îl reprezintă stabilitatea financiară, cu un deficit bugetar prevăzut la numai 1,3% din PIB. Prin lege va fi interzisă depășirea limitei de 2%. Rezerva fiscală va fi menținută la actualul nivel de 2,3 miliarde euro.
Nu vor fi modificate TVA și taxele directe, care sunt printre cele mai mici în Uniunea Europeană. Taxa unică pe profit, de pildă, este de numai 10%.
Este așteptată o inflație anuală de 2,5%.
Ministerul de finanțe nu prevede în această etapă c