Ţigările pe care le cumpără românii trebuie să fie, începând de astăzi, cu tendinţă scăzută de aprindere, potrivit unei decizii a Comisiei Europene. Asta înseamnă că, dacă le uitaţi în scrumieră, se vor stinge mult mai repede decât o ţigaretă obişnuită. Producătorii spun că cea mai mare parte a ţigărilor care se vând astăzi pe rafturile magazinelor respectă deja noile norme. Sursa: REUTERS
Chiar dacă noile standarde de siguranţă vor fi publicate astăzi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, producătorii de ţigarete din România au început deja să le aplice de ceva timp.
Bunăoară, pentru a evita problemele care ar fi putut apărea odată cu tranziţia la noul standard, Philip Morris a început încă din luna iulie a acestui an să scoată pe piaţă ţigări care se sting mai rapid, după cum ne-au declarat oficialii companiei.
Mai mult decât atât, le şi puteţi deosebi. "În scopul de a le facilita comercianţilor managementul inventarului, toate ambalajele produselor Philip Morris International ce conţin ţigarete cu tendinţă scăzută de aprindere (TSA) sunt marcate distinctiv", spune Andrei Vasilescu, director corporate affairs Philip Morris România şi Bulgaria.
Ţinând cont de durata medie de rotaţie a stocurilor la comercianţii en-detail, el estimează că, "în marea majoritate a cazurilor, aceştia au epuizat stocurile de ţigarete non TSA încă de acum câteva săptămâni".
Şi reprezentanţii JTI România sunt pregătiţi de mai bine de o lună de noile reguli. Potrivit Gildei Lazăr, director comunicare şi corporate affairs, compania produce, încă din octombrie, ţigarete cu o hârtie specială, cea care asigură stingerea mai rapidă.
Stocul existent de ţigări "vechi", distrus sau vândut?
Gilda Lazăr susţine că decizia Comisiei Europene trebuie transpusă în legislaţia românească, printr-un ordin al Autorităţii Naţional