În fiecare dimineaţă, oamenii vin şi stau la coada la dispensarul TBC de pe strada Sitei. Analizele fratuite se fac în cadrul programului naţional organizat de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, care se ţine pe 17 noiembrie.
Programul de testare a plămânilor a început încă de luni, la Braşov. Oamenii s-au arătat interesaţi de testarea plămânilor şi stau la coada chiar şi câteva ore pentru a beneficia de o consultaţie. Până acum, la dispensarul TBC de pe strada Sitei s-au prezentat în medie, 45 de persoane pe zi, însă numărul lor creşte de la o zi la alta. „Preventiv, am venit să fac acest control. Mi-au zis că pentru vârsta mea e bine”, ne spune unul dintre braşovenii cu „plămâni curioşi”. Aparatul cu care sunt testaţi semnalează eventualele probleme pulmonare de care suferă pacientul.
Braşovenii sunt aşteptaţi la dispensar, timp de două săptămâni, de luni până vineri, între orele 10.30 şi 15.00, iar consultaţiile se fac pe principiul primul venit, primul servit. „Programul se adresează în special persoanelor cu factori de risc, fumători, persoane care au disfuncţii respiratorii, care tuşesc. Ele pot afla dacă au probleme respiratorii, afecţiuni obstructive cronice, BPOC, astm bronşic”, ne spune dr. Dana Alexandrescu, medic primar pneumolog.
În ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză din judeţul nostru, acestea sunt scădere. În primele nouă luni ale anului, au fost semnalate 46 de cazuri la suta de mii de locuitori, ceea e ne clasează pe locul patru la nivelul ţării, în ceea ce priveşte incidenţa scăzută a cazurilor. În fiecare dimineaţă, oamenii vin şi stau la coada la dispensarul TBC de pe strada Sitei. Analizele fratuite se fac în cadrul programului naţional organizat de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, care se ţine pe 17 noiembrie.
Programul de testare a plămâni