Luptele de culise pentru controlul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, au reînceput după ce un grup de acţionari a trimis Consiliului de Administraţie al BVB solicitări pentru convocarea unei adunări generale a acţionarilor în vederea alegerii unor noi administratori.
Tot mai mulţi acţionari ai bursei sunt nemulţumiţi de faptul că nu au reprezentare în conducere, deşi deţin pachete semnificative de acţiuni. Pe de altă parte, unii dintre actualii membri ai CA şi-au pierdut susţinerea după ce firmele de brokeraj pe care le reprezintă au vândut mare parte din acţiunile deţinute la BVB.
Miza controlului BVB a fost întotdeauna foarte ridicată. Bursa de la Bucureşti administrează piaţa de acţiuni din România pe care sunt listate unele dintre cele mai mari companii locale, precum Petrom, BRD, Fondul Proprietatea. Piaţa are o capitalizare totală de 19,3 mld. euro, luând în calcul şi Erste Bank, şi tranzacţii zilnice de peste 10 mil. euro, dacă se iau în considerare şi produsele structurate, obligaţiunile şi contractele futures tranzacţionate. În plus, BVB controlează şi Depozitarul Central, care ţine registrul acţionarilor pentru toate companiile listate la bursă.
De-a lungul timpului au existat speculaţii în piaţă că miza ascunsă a controlului BVB o reprezintă accesul la informaţiile privind tranzacţiile de pe bursă (cine cumpără, cine vinde), în condiţiile în care bursa de la Bucureşti este singura din Europa care nu a implementat încă sistemul conturilor globale la nivelul întregii pieţe. Sistemul actual face ca în momentul de faţă fiecare investitor care pune un ordin de vânzare sau de cumpărare în piaţă în sistem să apară cine a pus ordinul. Tranzacţionarea prin conturile globale face ca identitatea investitorilor să nu mai fie cunoscută, în sistem apărând doar societatea de brokeraj care face tranzacţia. Desig