Unele legume nu sunt cultivate pentru consumul public si nu se gasesc de vanzare (sau destul de greu), anumite tari avand chiar legi care interzic comercializarea celor care nu se afla pe o lista nationala.
Soiurile de legume care nu pot fi cumparate sau care sunt vandute in foarte putine locuri au fost pastrate din generatie in generatie, motiv pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de legume mostenite.
Listverse a realizat o lista cu cateva dintre cele mai interesante dintre acestea.
1. Orezul interzis
Originar din China, orezul interzis este una dintre speciile de orez negru. Atunci cand este gatit, culoarea lui se transforma intr-un grena inchis, iar aroma este similara celei a orezului brun.
Partea cea mai importanta legata de acest orez consta in faptul ca este foarte nutritiv. Este bogat in antocianina (un antioxidant puternic), vitamina B, vitamina E, calciu, magneziu, fier si zinc, crezandu-se ca numele ii vine de la faptul ca, in urma cu mult timp, doar membrii familiei imperiale il consumau (supusii nu aveau voie).
2. Fasolea limba dragonului
Aceasta este o varietate olandeza de fasole, pastaia galbena avand pete mov lunguiete. Fasolea limba dragonului este consumata nu doar dupa ce a fost gatita, in ciorbe sau tocane, spre exemplu, ci si cruda, avand o aroma unica si puternica.
3. Ridichea pepene
Aceasta este o leguma care ajunge aproximativ de marimea unei mingi de baseball si, asa cum sugereaza si numele, seamana cu un pepene in miniatura, avand coaja verde si un miez suculent, de un roz aprins. Toate ridichile sunt bogate in acid ascorbic, acid folic si potasiu, fiind o sursa buna si de calciu, magneziu si cupru.
4. Dovlecii pitici
Acesti dovleci sunt o varietate americana, iar Statele U