Numărul fumătorilor a scăzut din anul 2009 şi până acum de la 32,4% la 26,2%, arată un ultim studiu. Primul motiv: grija pentru sănătate.
Grija pentru sănătate a început să dăuneze grav fumatului - aşa gândesc românii în ultimii trei ani, lucru arătat şi de statistici: din 2009 şi până în prezent se observă cea mai substanţială scădere a numărului de fumători. Numărul dependenţilor de ţigară s-a redus de la 27,9% la 22%, iar al celor care fumează zi de zi sau ocazional de la 32,4% la 26,2%.
Scăderile sunt mai mari decât cele dintre anii 2003 şi 2009, asta indică faptul că în ultimii trei ani s-a întâmplat ceva nou. Ce anume, ne arată tot studiul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti: pentru 28,5% din intervievaţi, principalul motiv care i-a ajutat în lupta cu nicotina este sănătatea. 17,4% consideră că au ajuns la capăt cu amânările şi că „mi-a ajuns cu fumatul", iar 12,2% s-au lăsat de fumat din motive financiare. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 5.071 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 1,38.
Între pictograme şi „locul pentru fumat"
Potrivit Ministerului Sănătăţii, cauzele care au favorizat renunţarea la fumat au fost mai multe şi ţin de măsurile legislative care s-au luat în ultimii cinci ani. Şi anume: campaniile antifumat, protecţia populaţiei faţă de efectele fumului de tutun prin impunerea unor restricţii, ajutorul dat prin consultaţiile medicale gratuite din programele de profil, interzicerea publicităţii ţigărilor, creşterea taxelor. La această oră, autorităţile nu ştiu, de exemplu, care a fost efectul pictogramelor înfricoşătoare de pe pachetele de ţigări sau cât a contat interzicerea fumatului în instituţiile publice, dar cu certitudine cifrele arată că românii au mai renunţat la acest viciu.
Cornel Dinu: „Nimic nu e mai rău ca fumatul" @N_